Fysisk aktivitet som forebyggende helsereform

I Larvik har vi en helsetilstand som skiller seg markant ut i forhold til nasjonale utfordringer. Det gjelder særskilt helsetilstand for psykisk helse hos unge, voksne med bl.a. muskel- og skjelettsykdommer. I tillegg har kommunen en høy andel av uføretrygdede, sosialhjelpsmottakere og lavinntekt familier i forhold til landet for øvrig. Årsaken har bl.a. sammenheng med sosial ulikhet.

Mange aktiviteter i kommunen er lagt ned, og skolene blir derfor en viktig arena for mangfold, oppvekst og miljø.

Det er nå lagt grunnlag for å styrke psykisk helsevern i kommunen. Dette kan igjen bidra til å øke livskvaliteten. Problemet er at vi har ingen strategi-reform, «utenom skoleverket» som er direkte knyttet opp mot» allmenn» fysisk fostring.

Dårlig helse har ofte sammenheng med fysiske problemer som igjen skaper psykosomatiskeproblemer. Det er derfor viktig å skape en balansemellom fysisk fostring og mental helse.

Kjerneelementet lek, læring og utvikling handler om barn og unges utvikling. Kompetansen må tilrettelegges i det praktisk pedagogiske arbeidet. Det er stor forskjell på barns vekst og utvikling mht. grov og finmotorikk. Lek og læring gjennom god kunnskap bidrar til mestring og god selvfølelse. Kjerneelementet er å skape gode relasjoner via samarbeid på tverrfaglig basis. Spesialpedagoger med høyere tilleggsutdanning er viktig for barn med sammensatte problemer som atferdsvansker, samspillsproblemer og generelle lærevansker. Riktig evaluering og kartlegging av barns utvikling psykososialt er viktig for videre tilrettelegging innenfor ett individuelt utviklingsnivå. Motorisk utvikling har relevans for barns kognitive utvikling.

Vi må skape likevekt mellom fysisk fostring og mental helse, for å øke livskvaliteten via forebyggende tiltak.

Innenfor hver sektor må vi benytte HR. Kompetanse og forebyggende tiltak vil bidra å øke folkehelsa. Ettgenerelt rammeverk med helhetstenkning vil gjøre det mulig å kartlegge en strategisk forebyggende helseplan . (paraplymodell)

Økonomisk på sikt vil dette tjene samfunnet til gode, med vekt på likeverdig tilbud i de ulike kommunale helsesektorene. Dette bidrar også til å redusere ulikhet innenfor sosial helse.

Bjørg Eva Jensen, Rødt Larvik, Stavern