En menneskerett å gå på do?

I Østlands-Posten kunne man den 15. juni lese om at det på Revstien og i området rundt forekommer mengder med menneskelig avføring og toalettpapir.

Det fortelles at området har blitt et yndet sted for overnatting for de som kjører transport gjennom Larvik. Selvfølgelig! Etter timesvis på veiene er det ikke vanskelig å forestille seg at det er hyggelig å treffe bransjekolleger når det er tid for pause, så at man samles på samme sted er naturlig.

Dersom nøden er stor nok vil ethvert menneske ønske seg et alternativ til å gjøre i buksa. Det gjelder for arbeidstakere i transportbransjen som for arbeidstakere i alle andre bransjer. Uavhengig av hvilket selskap du kjører for, hvilket land du kommer fra eller hvilket land lastebilen du kjører er registrert i – alle fortjener et verdig yrkesliv og et anstendig sted å gjøre fra seg! Selvsagt burde vi legge til rette for at alle som én kan ta seg en tur på et rent og pent toalett når bakendens lukkemuskel jobber overtid uten porselen i horisonten! Hvorfor skal vi godta at en hel yrkesgruppe må sette seg på huk i skjul utendørs, mens vi flotter oss med de reneste og peneste vannklosett?

Har vi sørget for å tilrettelegge for de som frakter gods langs veiene gjennom kommunen vår? Klarer vi å ivareta denne yrkesgruppen på en verdig måte?

Siden den opprinnelige saken stod på trykk 15. juni har både kommunalsjef Guro Hessner og havnesjef Jan Fredrik Jonas vært i avisen. Det later til å være utfordrende å få på plass en løsning. Det er i følge Larvik havn uaktuelt å sette ut toaletter.

Om vi alle fra og med i morgen måtte forlatt kontorpulten, kastet et lengtende blikk i retning doen for så å gå ut bak røykeskuret og gjøre fra oss – hva hadde vi tenkt om det? La oss tygge litt på tanken neste gang vi sitter på do i arbeidstida.

Martin Severin Steffensen, Rødt Larvik

18.06.20