Julenissen og verstingen Larvik kommune

«Jeg er opptatt av at det ikke skal være så mange i halve og midlertidige stillinger.»

Hørt det før? Kravet om hele stillinger for dem som vil, er gammelt, har vært parolegjenganger i 1. mai-tog, og sist nå har Jonas Gahr Støre slengt seg på supporterne i venstre sving. Men det er ikke den Jonas som sitatet kommer fra, men Jonas A. Larsen i et godt intervju (ØP 13/9). Han er mer troverdig enn navnebroren som arvet Jøtul. Fordi han er deltidsarbeidende og på usikre kontrakter. Er med på «leken» og må tåle steken.

Usikkerheten rammer i hovedsak kvinner, fordi det er i «kvinneyrkene» det er verst. Og de er offentlige. På skolene, i helsevesenet, i barnehagene. Det er mye av det samme på tilsvarende jobber som kommunene og fylkeskommunene driver, men ikke i industrien og i bygg og anlegg der vi menn dominerer. «Kvinnelønn» er et nyttig begrep, med realitet.

«Usikkerhet» betyr alt fra fattigdom til ikke å få stå i køen for å få lån til bolig. Har du 16–17 prosent fast stilling – jobb hver sjette helg, får du rett og slett ikke lån til bolig pga. mangel på sikkerhet. Dette selv om du jobber nær full stilling med sammensatte vikariater og midlertidige ansettelser. Får du ikke mer enn jobb hver sjette helg, er det Sosialen, Fattigkassa neste (= NAV) hvis du ikke blir sponsa med gratis bolig og mat, av foreldrene dine. Det er et stort flertall som ikke har faste hele stillinger.

Tre dager etter intervjuet i ØP har avisa sakset en artikkel fra Buskerud. Den begynner sånn: «På jobbjakt: Boys of Europe på Buskerud Storsenter søker etter stilling i tre prosent stilling.» Det er ikke mye. Er det sånn i kjedens butikk på Nordbyen? Det burde ØP ha spurt dem om. Kanskje hadde de fått et svar som fra driftsleder for landskjeden, Robert Worpvik: «Han mener det er antall kunder i butikken på Buskerud Storsenter som er grunnen til at den søker etter noen til en lavere prosent.» Han bedyrer at «Boys of Europe har stort sett større stillinger i våre butikker». Ble leserne beroliget? Neppe. Ble Handel og Kontor beroliget? Neppe, men hvorfor følger ikke ØP opp og ser om det er tilsvarene i Larvik?

Hvem er verst? Larvik kommune eller Boys of Europe? Et lite regnestykke: Jobber du bare to vakter hver sjette helg, blir det 14 timer. Delt på 6 blir det 2,3 timer i uka. Boys of Europe tilbyr 3 timer i uka. Altså ganske likt, men veldig ille.

Tar man med at man kunne forvente noe bedre fra det offentlige og at vi ikke vet om det er noen i Larvik som har 3-timerskontrakter, er resultatet av kåringen at Larvik kommune er verst.

Hva statsminister Jonas ville sagt om dette? Sjokkert, naturligvis. Å tro at han har tenkt å gjøre noe med det, er å tro på julenissen. Om lua er aldri så rød.

 Steinar Henden, Rødt